Ravinto blogit

MINULTA LÖYTYIKIN KELIAKIA

Kolmannen synnytyksen jälkeen vatsavaivani taas pahenivat. Yritin jälleen kerran poistaa ruokavaliostani erilaisia asioita. Jätin melkein kaikki viljat pois ruista lukuun ottamatta. Vaihdoin maidon laktoosittomaan. Karsin ruokavaliostani perunan, herneet, pavut, kaalin ja sipulin.

Silti vatsavaivani jatkuivat. Vatsavaivojen lisäksi minulla oli anemia. Keskustelin töissä vaivoistani kollegani kanssa ja hän sai minut taas kerran menevän lääkärin vastaanotolle. Siellä lääkäri otti asiani vakavasti ja määräsi minulta otettavaksi monenlaisia näytteitä. Niistä selvisi, että hemoglobiinini oli juuri vähän yli 90 ja rautavarastot olivat nollissa. Minulla oli myös keliakiavasta-aineita.

Koska olin karsinut viljoja, lääkäri määräsi minut syömään viljatuotteita normaalisti. Oma dieettini siis häiritsi diagnostiikkaa ja sen vuoksi tähystyksessä otettavista koepaloista ei välttämättä näkyisi todellisuus. Eli älä ikinä aloita itse gluteenitonta ruokavaliota, vaan käy aina ensin lääkärissä ja mittauta keliakiavasta-aineet. Viljojen syönnin seurauksena mahani tuli niin kipeäksi, että töissä käyminen oli vaikeaa ja iltaisin jouduin makaamaa kippurassa sohvalla ja vessan tuli olla aina lähellä.

Minulta siis löytyi keliakia. Aloitin tarkan gluteenittoman ruokavalion, joka on ainoa hoito siihen sairauteen. Luulin, että nyt pääsisin vatsavaivoistani. Alussa toki niin kävikin, mutta vaivat palasivat jonkin ajan kuluttua. Minulta otettiin kontrolliverikokeet ja tähystyskin tehtiin uudelleen. Ohutsuolivauriot olivat korjaantuneet eli syy ei ollut enää keliakiassa. Pettymys oli suuri.IMG_2524 (002)

Myös keliakia diagnoosina oli minulle isoa pala. Se ei ollutkaan pelkän leivän korvaamista toisella tuotteella, vaan enää et voinut laittaa mitään suuhusi, ennen kuin tarkistit tuoteselosteen. Kotona minun piti ostaa itselleni oma levänpaahdin, oma margariinirasia jne. Kaikki gluteenittomat tuotteet tuli järjestää omaan kaappiin. Lapsille piti myös opettaa olemaan tarkkana monien asioiden suhteen.

Myös kyläilystä tuli ainainen miettimisen aihe. Kerronko emännälle vai otanko omat eväät. Jos kerron, voinko luottaa leipomusten puhtauteen. Oli pakko kertoa, että minun täytyy olla asian suhteen tarkka jne. Keliakia on autoimmunisairaus eli ei mikään allergia. Siinä pienikin määrä gluteiinia tulehduttaa ohutsuolen limakalvon ja vaurioittaa sen. On siis pakko olla sairaan tarkka.

Kotona ja Suomessa asian kanssa pärjää hyvin. Tuotteita on hyvin saatavilla ja suurin osa ravintoloista hoitaa asian hyvin. Suomessakin olen monesti törmännyt siihen, että esimerkiksi ranskalaiset paistetaan samassa rasvassa paneroitujen tuotteiden kanssa.

Eniten harmittaa aina se, että joutuu aina ottamaan sen mitä voi syödä eikä sitä mitä haluaisi. Monen ravintolareissun jälkeen vatsa on ollut sekaisin eli ihan puhdasta annosta en ole aina saanut. Tämä on vaikuttanut intooni mennä ulos syömään. Teen mieluummin hyvää ruokaa kotona itse, kuin kärsin vatsavaivoista. Myös trendigluteenittomuus tekee halla tuolle keittiöhygienialle. Monesti, kun sanon keliakiasta, moni ruoka ei enää olekaan gluteeniton.

Ongelmallisinta on kuitenkin ulkomailla etenkin vieraassa porukassa. Siellä olen monella reissulla ollut ihan nälissäni ja välillä syönyt pelkkää banaania ja jogurttia. Ne ovat usein ainoita tuotteita, joita kaupasta uskaltaa ostaa. Kaikissa maissa ei ole tarjolle gluteenitonta ollenkaan ja kantapään kautta olen oppinut ottamaan omat eväät lentokoneeseen ja reissulle mukaan.

Etenkään Thaimaasta emme löytäneet yhtään gluteenitonta leipää. Oppaalta saimme yhden norjalaisen miehen tiedot. Häneltä saimme käydä ostamassa gluteenitonta leipää. Jonkin verran minulla oli sitä onneksi myös mukana, joten sen reissun pärjäsimme niin. Ongelmia on ollut myös Marathon matkoilla, jolloin olemme olleet paljon liikkeellä. Muut ovat saaneet välipaloja metroasemilta. mutta minulle sieltä ei evästä löytynyt. Hiilihydraattitankkauksen sijasta olen siis juossut maraton ennätykseni parin päivän dieetin jälkeen

Kaiken yllämainitun lisäksi ruokavalio maksaa paljon. Keliakialiiton selvityksen mukaan keliakiaruokavalio maksaa noin 80 euroa kuukaudessa enemmän, kuin niin sanottu normaali ruokavalio. Ei tuollaisen etelänmatkan verran vuodessa.

Vuoden 2017 alusta valtio kuitenkin poisti vielä ruokavaliokorvauksen, joka oli vähän yli 20 euroa kuukaudessa eli ei paljon mitään. Se oli kuitenkin suunnilleen saman verran, kuin lääkekustannuksista aiheutuva kelakorvaus eli siinä suhteessa kaikkia kansalaisia kohtaan reilu korvaus. Se ei siis suosinut keliakiaa sairautena, vaan korvaus oli suhteessa esimerkiksi verenpainelääkkeiden korvattavuuteen.

Tuen poistamisen kriteerinä oli, että keliaakikko voi poistaa viljan ruokavaliostaan. Olemme siis ainut potilasryhmä, jolla ei ole oikeutta poliitikkojemme mielestä kansallisten ruokailusuositusten toteuttamiseen. Eniten eriarvoisuutta asiassa ainakin itselläni aiheuttaa se, että olen nähnyt satojen potilaiden lääkelistoilla kymmeniä sellaisia lääkkeitä, jotka he voisivat jättää ostamatta, jos vain viitsisivät parantaa omia liikunta- ja ruokailutottumuksiaan. He kyllä saavat tuon korvauksen. Me emme voi sairaudellemme mitään.

Tiedän monta keliaakikkoa, joka on joutunut vähentämään viljatuotteiden käyttöä reilusti vähävaraisuutensa vuoksi. Silti samaan aikaan kela korvaa satiineja eli rasvalääkkeitä miljoonilla euroilla vuosittain. Niiden tehosta on hyvinkin ristiriitaisi tuloksia ja niihin saa korvauksen automaattisesti. Kuitenkin ruokailutottumuksilla saisi parempia tuloksia rasva-arvoihin ilman haittavaikutuksia. Ihmiset vaan ottavat mieluummin lääkkeet vastaa, kuin katsovat peiliin ja tekevät asialle jotain. No elämä ei ole reilua.

http://www.pt-tiinaekman.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s