Ravinto blogit

MITÄ TEHDÄ JOS MAHA ON AINA KIPEÄ

Olen aina ollut herkkävatsainen. Minulle on luontaista oksentaa helposti, jos syön tai juon jotain sopimatonta. Lapsena saatoin oksentaa, jos oli väsynyt esimerkiksi leirillä. Kärsin myös toiminnallisista vatsavaivoista ja olen usein ripulilla.

Vatsavaivat ovat siitä kummallisia. Niihin tottuu helposti, eikä niitä enää pidä minään. Olen ollut mieheni kanssa yli kaksikymmentä vuotta yhdessä ja hän joskus sanoi minulle, että sano sitten kuin vatsasi ei ole sekaisin. Se mielestäni hyvin kuvaa tilannettani. Sen vuoksi tilanteeseen helposti vaan alistuu. Tämä vaan nyt on minun ominaisuuteni, jolle en mitään voi.

Vatsavaivoista kävin kuitenkin aina ajoittain lääkärissä. En kuitenkaan ikinä saanut sieltä mitään apua. Minulle sanottiin, että minulla on ärtyvä paksusuoli ja käskettiin välttää erilaisia ruoka-aineita. Sain välillä mukaani mitä erilaisempia vältettävien ruoka-aineiden listoja. Jossain vaiheessa en enää jaksanut edes mennä lääkäriin.

Työterveydessä minulta otettiin jossain vaiheessa verikokeita ja lääkäri olisi halunnut lähettää minut gastroskopiaan eli mahalaukun tähystykseen, mutta olin silloin raskaana ja toimenpide jäi sen vuoksi tekemättä. Raskausajat olivat aina mahan kannalta parasta aikaa. Silloin vatsani oli aina parhaassa kunnossa. Olin silloin aina tarkempi syömisistäni ja söin säännöllisesti viisi ateriaa päivässä. Näin jälkeenpäin ajatellen se varmaa saattoi olla yksi syy vatsavaivojeni vähenemiselle.IMG_0492[3361]

Olimme jossain kohti ulkomaan matkalla. Olin siinä kohtaa karsinut paljon erilaisia ruokia ruokavaliostani. Minulla ei kuitenkaan ollut mitään diagnoosia, joten reissussa söin kaikkea. Meillä oli All inclusive reissu, joten syötyä tuli hyvin, enkä vatsavaivoiltakaan tietysti välttynyt.

Seurauksena tästä oli, että lentokentän lähtötarkastuksessa minua ei meinattu päästää eteenpäin. Virkailija alkoi tivaamaan minulta, että millä kuulla olen raskaana. Olin lähtöselvityksessä kolmen lapseni kanssa. Minulla oli päälläni trikoomekko ja vatsani oli todella turvoksissa ja täynnä ilmaa. En muuten ollut siinä kohtaa mitenkään isokokoinen ja virkailija oli ilmeisesti sitä mieltä, että ”raskauteni” oli jo pitkällä.

Jono takanani vaan kasvoi ja yritin selittää vatsavaivoistani. Jossain kohdassa virkailija tuhahti ja päästi meidät matkaan. Tilanne siis kuvastaa hyvin, ettei puhuttu ihan pienestä turvotuksesta mahassani. Siinäkin tilanteessa se oli minulle täysin normaali olotila.

Ärtyvään paksusuolen oireyhtymään, jota luulin hoitavani, kokeilin myös Foodmap-ruokavaliota. Siinä vältellään

  • Palkokasveja (linssit, pavut, herneet)
  • Sipulikasveja
  • Kaaleja
  • Makeisia ja muita tuotteita, joissa on ksylitolia, sorbitolia, mannitolia tai maltitolia
  • ”Vatsajugurtit” ja ”terveysjuomat”, jotka sisältävät lisättyjä kuituja, inuliinia ja frukto-oligosakkarideja (FOS)
  • Laktoosia eli maitosokeria (siirtyä laktoosittomiin maitotuotteisiin)

Se auttoi kohdallani vähän aikaa, mutta pysyvää apua en siitäkään saanut. Sen olen huomannut, että purukumia en pysty syömään yhtään. Se on varma tapa saada maha turpoamaan. Myös hernekeittopäivä on kohdallani sama asia kuin ripulipäivä. Se vaikuttaa heti muutaman tunnin sisällä tuolla tavalla.

Noiden lisäksi jätin jossain vaiheessa pois viljoja. Erityisesti vehnän käytön lopetin täysin. Se pisti vatsani sekaisin. Jossain kohti ruis oli viljoista ainoa, jota käytin. Myös kaurapuuroa söin satunnaisesti.

Tyttärelläni todettiin tärkkelyksen imeytymishäiriö hänen ollessa noin kaksi vuotias. Se tarkoitti sitä, että poistimme hänen ruokavaliostaan kaikki viljat, perunan, riisin, pastan, banaanin, palkokasvit ja maissin. Tyttäreni oli käytännössä koko ensimmäiset kaksi elinvuottaan ripulilla. Ennen ruokavalion aloitusta hän myös oksenteli usein.

Pahimmillaan oksentelua tapahtui joka toinen päivä, ja usein kello neljä aamuyöllä. Oksentaminen oli hänelle niin arkipäiväistä, että hän ei aina edes herännyt keskellä yötä siihen. Aamulla sitten herättelimme häntä päiväkotiin ja löysimme hänet oksennuksen keskeltä.

Tyttäreni sairauden myötä koko perheen ruokavalioon tuli paljon lisää kasviksia. Kaikki ruoka piti myös tehdä itse perusraaka-aineista. Eli käytännössä emme voineet syödä mitään eineksiä. Se oli hyvin raskasta, mutta kasvisvoittoinen ruoka auttoi myös minunkin vatsavaivoihin, vaikkei sekään ollut täysin korjaava apu vaivoihini. Edelleenkin vaihdan perunamuusin kukkakaalimuusiksi ajoittain.

Tästä tuli jo pitkä tarina, joten se miten pääsin lopulta vatsavaivoista on taas toinen tarina, josta voit lukea tarkemmin. FOODMAP ruokavalio voi auttaa sinua. Keskustle ensin kuitenkin lääkärin kanssa asiasta ja poissulje keliakian mahdollisuus. Seuraavalla viikolla palaan tuohon tarinaan, jolla sain omat vatsavaivat pois.

http://www.pt-tiinaekman.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s