Triathlon

PUOLIMATKAN KISA TAHKOLLA 2017

Kesällä 2017 olin myös toisessa puolimatkan kisassa. Koska Joroisilla tuli pettymys juoksussa, halusin ehjän suorituksen samana kesänä. Olinhan treenannut mielestäni hyvin. Suurin syy oli kuitenkin seuraavaan kauteen mennessä tuleva leikkaus. Skeptisenä leikkaussalihoitajana ajattelin, että juoksu saattaa komplikaatioiden takia jäädä leikkauspöydälle. Siitä en toki edelleenkään vielä tiedä, koska tätä kirjoittaessani leikkauksesta on kulunut vajaa kolme kuukautta ja vasta opettelen taas uudelleen kävelemään.

Tahko valikoitui kisapaikaksi, koska se oli ainut kisa, joka sopi kalenteriini. Olisin halunnut osallistua Turun kisaan, mutta olimme mieheni kanssa menossa Budapestiin sinä kisaviikonloppuna. Muutama kaverini oli menossa Turkuun, joten sinne olisi ollut kiva mennä. Tiesin myös, että useampi anestesialääkäri töistäni oli menossa Tahkon kisaan ja ehkä siksikin Turku olisi voittanut. Enhän yleensä omista jutuistani juuri siellä huudellut.

Tiesin myös Tahkon pyöräilyn olevan paljon mäkisempi, kuin esimerkiksi Turussa. Olin ollut Tahkolla Staminan leirillä joskus ja pyöräillyt reitillä, joten tiesin sen jyrkistä mäistä. Toki Kangasalalaisena olen tottunut mäkiin. Mäet kuitenkin tietysti syövät vauhtia, joten pyöräilyjen aikoja ei esimerkiksi Joroisten kisan kanssa voinut vertailla keskenään. Turussa taas pyöräosuus tehtiin moottoritiellä ja muuten tasaisessa maastossa. Jouduin siis osallistumaan kisaan yksin. Valmistautuminen on aina kaverin kanssa mukavampaa, mutta kisa kuitenkin käydään yksin.IMG_0944

No valinta tehtiin aikataulujen mukaan. Positiivista oli, että sain ostettua ystävältäni halvemmalla osallistumisoikeuden. Hän ei valitettavasti itse päässyt osallistumaan polvivammansa vuoksi. Paikan päällä oli onneksi myös tuttuja. Jotain hyvää muutaman vuoden harrastuksesta oli. Triathlon piireissä etenkin kisa olosuhteissa ennen on helppo tutustua ja muutaman kerran tuttavuudetkin muuttuvat kavereiksi. Se on yksi lajin mahtava puoli.

Kisaan lähdettiin siis oman perheen voimin. Joroisten kisan jälkeen mies ymmärsi pettymykseni. Hän lupasi onneksi lähteä mukaan kisareissuun, joten minun ei tarvinnut ajaa suhteellisen pitkää matkaa yksin. Kisan jälkeen paluumatka olisi tuntunut vieläkin pidemmältä. Enkä olisi varmastikaan yöpynyt yksin kahta yötä kisapaikalla.

Kisainfossa kävin tällä kertaa yksin. Olimme perillä aika täpärällä, joten menin sinne autolla. Muu perhe tuli kävellen perässä ja otti sitten auton, jotta pääsin hieman kävelemään kisapaikalla. Kävin tsekkaamassa uinnin starttipaikan. Sieltä näki jonkin verran myös uintireittiä. Olimme majoittuneet nii, että uinnin maalin näki suoraan terassilta. Myös kuulutukset kuuluivat huoneeseemme.

Heräsin aamulla täysmatkan kuulutuksiin. He taisivat startata muutamaa tuntia ennen meitä. Söin aamupalaa ja kävin jossain vaiheessa ulkona katsomassa maaliin tulijoita. Samalla oma kisajännityksenikin heräili. Kun täyden matkan kisailijat olivat kaikki uintiosuuden päättäneet, sain minäkin viedä oman pyöräni ja pussukkani vaihtoalueelle. Sinne ei siis ollut pitkä matka ja myös juoksun vaihto oli samassa paikassa.

Saatuani vaihtopaikat järjestykseen, lähdin huoneistoon vaihtamaan kisakamppeita. Uinnin startti oli myös lähellä, joten matkaan ei tarvinnut lähteä kovin ajoissa. Halusin kuitenkin olla hyvissä ajoin paikalla, että ehtisin kastautumaan ja uimaan pienen lenkin. Sillä reissulla tapasin työkaverini siskon, johon olin tutustunut Tahkon leirillä. Vaihdoimme kuulumisia ja tsemppasimme toisiamme kisaan.

Ennen lähtöä tapasin myös isäni pitkäaikaisen ystävän, joka oli meidän hyvä perhetuttu. Olimme pitkästä aikaa tavanneet myös Joroisilla hänet ja hänen vaimonsa. Oli mukava taas tavata ja heiltä sain nyt tälläkin kertaa kannustuksia kisan aikana, jotka tulivat taas todella tarpeeseen niin kuin saat jatkossa lukeakin. Totta kai tiesin myös perheeni olevan reitin varrella. Tällä kertaa tiesin näkeväni heitä tuolla huoneistomme lähettyvillä.

Uinnin startissa satoi vettä. Siinä lajissa sillä ei ollut väliä. Luvassa oli kuitenkin sateinen päivä ja etenkin pyöräily märällä asfaltilla pelotti. Sitä kuitenkin oli edessä tuo koko 90 kilometriä. Uinti meni samaan aikaan ja yhtä helposti, kuin Joroisillakin. Vaihtoon tulin siis hyvillä mielin.

Pyöräilyn vaihto sujui suhteellisen hyvin. Pyöräilyyn lähtiessä en meinannut heti saada jalkoja kiinni polkimiin, koska ne olivat sateesta märät. Vaihdossa tuntui lämpimältä ja lähdin matkaan pelkällä kisapuvulla. Se osoittautui pian vääräksi valinnaksi, sillä alkoi sataa ihan kaatamalla.

Vettä tuli välillä kuin suihkusta. Suomen elokuussa lämpötila oli varmaan noin 15 astetta, joten oli kylmä noissa varusteissa. Välillä en tuntenut jalkojani enkä käsiäni kylmyyden vuoksi. Tuntui, että jalat olivat tunnottomat pökkelöt.

Nuo mäet ja kolmen juomapullon maahan pudottaminen söi voimia. Pullot olivat vedestä niin liukkaita, että kolmannen tiputtamisen jälkeen niistä alkoi pitämään tarkemmin huolta. Tiputtamisten ja kylmyyden seurauksena join liian vähän nestettä. Myös energiaa tuli nautittua alle suunnitelman pyöräilyn aikana. Energian nauttimisessa pelkäsin, että mahani taas reagoisi ja juoksu kaatuisi bajamajareissuihin samalla lailla kuin Joroisilla.

Pyöräilin kuitenkin aikaan 3.08.17 eli melkein vartin pidempään kuin Joroisilla. Syytän siitä kyllä reittiä ja vesisadetta. Välillä oli vaikea psyykata itseä jatkamaan. Väkisin kävi mielessä, että tämä on hullun hommaa. Maksan siitä, että saan rääkätä itseäni polkemalla rankkasateessa jyrkkiä ylämäkiä. Päätin matkalla, että jos joskus osallistuisin täyden matkan kisaan, se tapahtuisi jossain lämpimässä. Tulisi sade edes lämpimänä niskaan kisan aikana.

Noissa fiiliksissä lähdin juoksemaan. Vaihdossa kävin taas vessassa. Tällä kertaa vain pikkuhädällä, jotain oli siis tullut kuitenkin juotuakin. Olihan startista jo neljä tuntia aikaa. Juoksuun lähtiessä aurinko alkoi taas paistaa. Juuri, kuin sitä vähiten toivoi loppumatkan huonon juomisen vuoksi.

Juoksu lähti kulkemaan ihan hyvin. Jo siinä vaiheessa tiesin, että kuuden tunnin alitus taitaa jäädä täälläkin haaveeksi. Juosta olisi pitänyt reilusti alle kahden tunnin ja jossain vaiheessa huono tankkaus pyöräilyn aikana alkoi painaa. Myös edellisestä kisasta oli vasta kolme viikkoa ja edellisenä lauantaina oli tullut tehtyä 80 kilometrin pyörälenkki. Tuon jälkimmäisen olisin näin jälkikäteen tehnyt lyhempänä, mutta jälkiviisaus on aina helppoa.

Juoksu siis alkoi painaa. Onneksi löysin aika lailla alkuvaiheessa itselleni kaverin. Juoksimme melkein koko juoksun aina maaliin saakka yhdessä toisiamme tsempaten. Etenkin loppumatkasta hän oli se joka psyykkasi minut maaliin. Yksin olisin varmasti hidastanut vauhtia.

En enää juoksun aikana uskaltanut ottaa energiaa sillä mahani tuntui oudolta ja kaikki ällötti. Otin muutaman geelin ja join pelkkä vettä vatsavaivojen pelossa. Jälkiviisaana minun olisi kannattanut juoda urheilujuomaakin tai jotain muuta energiapitoista. Maaliin tultiin ajalla 6.07.58 eli minuutin nopeammin, kuin Joroisilla.  Kuten kuvista näkyy, askel alkoi painaa ja energiat olivat maalissa ihan nollissa.

Tästä reissusta opin taas uusia asioita. Tässä niistä muutamia. Älä heitä juomapulloja maahan. Tarvitset jokaisen huikan. Käytä pyöräily energian tankkaamiseen, se takaa voimat paremmin maalin asti. Maha todennäköisesti kestää energiat, kun otat ne suunnitelman mukaan. Älä pelkää vatsavaivoja, vaan luota, että olet harjoitellut senkin asian. Laita pyöräilyyn tarpeeksi vaatetta, vaikka vaihdossa olisikin lämmin. On mukavampi hikoilla, kuin palella.IMG_0946

No opittavaa taas löytyi. Toisaalta ei pääse kyllästymään. Laji tuo siis aina uusia ja uusia haasteita. Yhden voitat, seuraavassa kisassa mokaat jossain toisessa kohtaa. Toivottavasti pääsen vielä joskus yrittämään uudelleen, vaikka tämä olikin se hakemani yhtenäinen suoritus.

Viereinen kuva otettu maalissa. Naamasta näkee, että kaikki pistettiin peliin.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s