Juoksu

JUOKSUKOULUSTA MOTIVAATIOTA JUOKSUUN

Sairaslomalla ollessani aloin käydä läpi vanhoja juoksija -lehtiä. Niitä on kertynyt vuosien varrella iso pino. En ole raaskinut heittää niitä pois, koska niissä on paljon hyviä artikkeleita lempiaiheestani juoksemisesta. Toki nyt muutaman vuoden ajan minulle on myös tullut tuo pyöräily ja triathlon lehti.

Molemmat lehdet sisältävät paljon tietoa kestävyysharjoittelusta, eikä yksikään heidän artikkeleistaan ole sotinut PT- koulutuksessa oppimiani perusteita vastaan. Pidän siis lukemaani tietoa luotettavana. Sitä ei voi aina sanoa kaikkien muiden nimeltä mainitsemattomien lehtien kohdalla. Jos siis haluat faktatietoa, voit huoletta uskoa juoksija- lehden artikkeleihin ja tarvittaessa stalkata kirjoittajan asiantuntijuuden.

IMG_0896[3360] – kopioJuoksijalehden artikkelin otsikko oli: ”Juokseminen on iloinen asia”. Sen vuoksi aloin lukea em. artikkelia tarkemmin. Artikkeli kertoi Turkulaisesta juoksukoulusta, joka valmistautui Marathonille. Edes Turkulaisuus ei saanut minua Tamperelaisena jättämään artikkelia lukematta. Olenhan aina motivoitunut juoksemaan ilman ryhmän tukeakin. Täytyy toki myöntää, että alkuun paneva voima oli kuitenkin entinen naapuri sekä kahden pienen lapsen aiheuttama aikapula.

Ryhmän parhaaksi puoleksi artikkelissa mainittiin ryhmässä juoksemisen hauskuus. Itse olen kokenut tuon ryhmän ilon vasta triathlon harrastuksen myötä. Ennen sitä treenasin aina yksin. Toki ajankäytöllisesti vähemmän haasteisina aikoina harrastin myös jalkapalloa ja kävin ryhmäliikuntatunneilla. Olen kuitenkin huomannut pystyväni motivoitumaan treeneihin oman tavoitteen ja treenin tuottaman hyvän olon kautta.

Tietenkin yhdessä harjoittelu on aina mukavampaa, jos siihen on mahdollisuus. Jos se on ajankäytöllisesti mahdollista, kannattaa harjoitella ryhmässä. Ryhmä auttaa etenkin alkuvaiheessa ja treeni tulee tehtyä huonollakin ilmalla, kun siitä on etukäteen sovittu. Itse pääsen kyllä lenkille yksin sateellakin, mutta se on usean vuoden harjoittelun tulosta.

On toki myös ihmisiä, jotka haluavat aina liikkua ryhmässä eli sinun pitää löytää oma tapasi liikkua. Alkuun kannattaa ainakin lähteä ryhmässä tai vähintäänkin kaverin kanssa. Artikkelin mukaan naiset hakeutuvat ryhmään useammin, kuin miehet. Oman kokemukseni mukaan ryhmä on yhtä tärkeä myös miehille. Lenkillä minua tulee yhtä lailla vastaan juoksevia miesporukoita.

Mikä sitten on ryhmän vetovoima? Mukavan porukan lisäksi esimerkiksi erilaiset kovempivauhtiset vedot tulevat tehtyä helpommin. Ryhmässä on helpompi tehdä ohjelmassa oleva treeni, eikä tavoitematkasta tai vauhdista tingitä. Yksin ehkä helpommin tulee hidastettua vauhtia kovan vedon aikana. Isossa porukassa tulee todennäköisemmin haastaneensa itsensä juoksemaan kovempaa.

Hyvän juoksukoulun etu on myös se, että asiantunteva ohjaaja tekee juuri sinulle oikean tasoisen ohjelman. Juoksukoulussa opetetaan perustekniikoita ja saat todennäköisesti jonkinlaisen suunnitelman myös ryhmän ulkopuoliseen harjoitteluun. Hyvässä juoksukoulussa huomioidaan myös lihaskuntoharjoittelu ja palautuminen. Kannattaa varmistaa juoksukoulun vetäjän tausta, jotta saa varmasti hyvää ohjausta.

Yksilöllinen ohjelma maksaa usein enemmän, mutta saat parempaa palvelua. Halvemman juoksukoulun löydät esimerkiksi erilaisista seuroista. Aloittelevan innostus kuitenkin usein kariutuu ilman sopivaa ohjelmaa. Monen harjoittelu kaatuu liian monimutkaisiin ja haasteellisiin ohjelmiin. Ohjelmassa tulee huomioida jokaisen lähtötaso. Mikäli maksat juoksukoulusta vähän enemmän, varmista, että lähtötasosi ja tavoitteesi huomioidaan ohjelman luomisessa.

Juokseminen on halpa ja helppo harrastus. Juosta voi missä vain ja milloin vain. Alussa kuitenkin saattaa olla järkevää hieman maksaa oikeista opeista. Tällä lailla rasitusvammojen riski vähenee ja voit aloittaa harjoittelun turvallisemmin. Jos olet jo monta kertaa päättänyt aloittaa säännöllisen juoksemisen, tarvitset todennäköisesti valmentajan tai ryhmän tuen. Toki hyödyt tyhmästä myös silloin, kun haluat asettaa jonkin hieman korkeamman tavoitteen tai juosta nopeammin.

Aina voi tietenkin itse opiskella asiaa. Itse maksoin koulutuksestani monta tuhatta euroa PT-koulutuksen muodossa. Koulutuksen kautta vasta opin harjoittelemaan järkevämmin yli kymmenen vuoden puuhastelun jälkeen. Treenasin liian kovaa ja aina samalla lailla. Ei siis ollut ihme, etten kehittynyt.

Koulutuksen myötä aloin systemaattisesti tekemään treenin oikeilla sykealueilla ja huomioin palautumisen. Lisäsin myös säännöllisen kuntosaliharjoittelun ohjelmaani. Järkevämmän harjoittelun kautta sain yli puoli tuntia pois Marathon ajasta ja puolikkaaltakin yli 15 minuuttia.

Jos mieheltäni kysytään, juoksukoulu on hyvin halpa investointi omaan harjoitteluun.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s