Juoksu

MITEN SÄILYTÄN MOTIVAATION JUOKSUUN

Moni aloittaa juoksuharjoittelun innoissaan ja käy muutaman viikon lenkillä. Sen jälkeen toteaa, että juoksu ei ole minun juttuni. Miksi monelle käy näin. Myös iltojen pimetessä monen juoksulenkkarit jäävät talviunelle. Sen ei kuitenkaan tarvitse mennä näin.

Olen Personal Trainer ja Ravintovalmentaja Tiina Ekman ja kuulen monien asiakkaiden suusta tämän tarinan. Haluan valmentaa ihmisiä tekemään parempia valintoja liikunnan ja ravinnon suhteen. Erityisesti pidän juoksemisesta. Pidän juoksukouluja, joissa haluan opettaa muitakin juoksuharrastuksen pariin.

Moni kuntoilija lähtee liian kovaa liikkeelle juoksuharrastuksen alkutaipaleella. Sen takia juoksu ei ikinä tunnu kivalta ja motivaatio laskee ja harrastus loppuu jo ennen sen alkamista nopeaan.

Itse lähden asiakkaiden kanssa aina rauhassa liikkeelle. Juoksuharrastus pitää aloittaa maltilla ja ensin pitää luoda pohjaa peruskestävyydelle. Se tapahtuu tekemällä lenkkejä matalalla sykkeellä. Melkein kaikille se tarkoittaa reipasta kävelyä. Pikkuhiljaa juoksua voi ottaa mukaan.

Jokaiseen treeniin tehdään aina lämmittely eli reipasta kävelyä 5-10 minuuttia. Sen jälkeen aloitetaan kevyt juoksu. Ei siis lähdetä 100 metrin vauhtia, vaan kevyttä hölkkää pitää pystyä puhumaan puuskuttamatta vauhtia.

Juoksun määrää nostetaan asteittain. Esimerkiksi kaksi minuuttia kevyttä hölkkä ja sen jälkeen reipasta kävelyä. Juoksun määrää lisätään asteittain. Tällä totutellaan pikkuhiljaa juoksuun, mutta syke pidetään kuitenkin vielä peruskestävyystasolla. Esimerkiksi 40 vuotiaalla noin alle 130.

Yksi lenkki viikossa voi olla lämmittelyn jälkeen kevyttä juoksua. Silloin syke voi vähän enemmän nousta, mutta tunne pitää olla vielä suhteellisen kevyt eli jaksat pitää tuota vauhtia yllä hieman pidempään. Tämän hieman vauhdikkaamman juoksun määrää kannattaa myös lisätä matilla. Aloittaa esimerkiksi 5 minuutista ja lisätä kestoa 5 minuuttia viikossa puoleen tuntiin asti.

Asiakkaani ovat nopeasti oppineet nauttimaan juoksusta maltillisen aloituksen avulla. Moni sanoo, ettei malta juosta tarpeeksi hitaasti ja into loppuu nopeasti. He pitävät yhteislenkkejä hyvänä keinona motivoitua juoksemiseen. Kun tietää yhteislenkit etukäteen, niin tulee helpommin lähettyä myös omatoimisille lenkeille.

Omatoimisia lenkkejä kehota tekemään kaksi kertaa viikossa. Ne tehdään kävellen tai sauva kävellen alussa. Yhdessä teemme nuo raskaammat lenkit, jossa juoksua tuodaan pikkuhiljaa mukaan. Niiden rasitus taso pidetään kuitenkin maltillisena eli sielläkään ei mennä veren maku suussa. Porukassa saa kuitenkin itsestään paremmin irti.

Lenkkeilyn lisäksi juoksukouluuni kuuluu myös lihaskuntoharjoittelu. Siinä vahvistetaan juoksussa tarvittavia lihaksia, jotta rasitusvammoilta vältyttäisiin. Juoksussa etenkin keskivartalon tulee olla vahva, että jaksetaan kannatella koko vartalo hyvässä asennossa lenkin ajan.

Lihaskuntoharjoittelu unohtuu monelta lenkkeilijältä. Asiakkaani ovat kuitenkin tykänneet harjoittelusta. Moni on vasta harjoittelun myötä ymmärtänyt lihaskuntoharjoittelun tärkeyden. Kaikki ovat pitäneet noita treenejä tärkeänä osana harjoittelua.

Vastaus tuohon tämän kirjoituksen otsikkoon on siis tarpeeksi maltillinen aloitus juoksuharjoittelun alussa. Sen lisäksi ryhmässä tai kaverin kanssa on helpompi motivoitua. Alussa myös valmentajasta on hyötyä. Osa meistä tarvitsee sitä enemmän. Valmentaja tai juoksukoulu antaa hyvät valmiudet omatoimiseen harjoitteluun. Se voi jollekin olla keino motinvoitua paremmin.

Tietenkin myös aina kannattaa ottaa jokin tavoite. Se voi olla puolen tunnin yhtämittainen juoksu tai jokin juoksutapahtuma. Tietenkin oman kunnon parantaminen tapahtuu siinä samalla ja sekin on oma tavoite. Tavoitteen tulee kuitenkin olla henkilökohtainen ja sinun oma.IMG-20161017-WA0040

Yhteistreenejä on siis ollut aina kaksi viikossa. Monelle tuo ryhmä on ollut mukava tuki etenkin alkuvaiheessa harjoittelua. Ryhmässä on mukavampi liikkua ja treenit tulee helpommin tehtyä. Ryhmässä saa hyvän startin treenin aloittamiseen. Tule sinäkin mukaan. Kysy paikkoja jo meneillään olevista juoksukouluista tai aloita tammikuussa aloittavassa ryhmässä.

www.pt-tiinaekman.fi/yhteydenotto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s